Director articole si comunicate de presa

Muzica populara din Banat

06/03/2012 | Autor: | Scris in Muzica

In ceea ce priveste muzica populara, oamenii locului pot spune cu mandrie ca “Banatul este fruncea”, frumoasele plaiuri banatene oferind Romaniei numerosi cantareti si instrumentisti de muzica populara foarte talentati. Daca muzica din alte zone are un ritm galopant, cea din zona Banatului este plina de traire, pe un ritm asezat, doina fiind specifica pentru banateni.

„Noi nu avem linii melodice simple. Avem doina bănăţeană. Şi alţii au doine, dar nu ca ale bănăţenilor de la munte. Sunt extraordinare doinele de munte. Talentul unui artist popular îl vezi când cântă doina. Când eram mică bunica mea îmi spunea că oricine cântă ritmat tra-la-la, dar nu oricine cântă doină.” Nicoleta Voica.

Instrumentele specifice pentru zona de munte sunt trompeta, saxofonul, targotul, alaturi de alte instrumente de suflet, precum si acordeonul, care acompaniaza artistul in drumul lui catre sufletul ascultatorului. In zona de campie, instrumentele importante, pe langa saxofon, sunt vioara si acordeonul, iar muzica este mai dulce fata de cea din zona Montana.

Cei mai cunoscuti interpreti de muzica populara din zona Banatului sunt Tiberiu Ceia, Nicoleta Voica, regretata Mariana Draghicescu – considerate “privighetoarea Banatului”, Mirela Petrean, Camelia Miutescu, Stana Izbasa, Puiu Codreanu.

„Cântecul banatan îsi pastreaza acelas caracter de creatie spontana si colectiva, fie ca este cântat din gura de-o fata ce trece la izvor, sau din frunza de fag de un flacau plecat la codru, sau din fluer de un cioban ce viseaza sub stele, sau de un lautar tigan si vagabond, sau de un cor în opt voci cu maestrie armonizate, sau de o fanfara cu aspre sunete de alamuri.” Lucian Blaga

Nu s-au gasit articole relevante acestui subiect.

Util ? Trimite mai departe acest articol sau comunicat de presa. Poti da share pe Facebook, Twitter sau Google Plus, iar daca vrei sa faci o completare, comenteaza mai jos!

Autor:

Trimite mesaj privat autorului

Acest autor a publicat 5 articole. Mai multe informatii despre acest autor vor fi disponibile in curand!

Comenteaza la acest articol!